BLOGI

Millainen on toimiva Set Design?

Lukuaika: 3min

Set Design luo puitteet onnistuneelle tuotekuvaukselle. Viimeisen muutaman vuoden aikana olen saanut tehdä Set Design -projekteja. Ne luovat mukavaa vastapainoa vaatestailauksille. Myös Set Design vaatii materiaalin ja muodonhallinnan kykyä kuten stailaaminen vaatteillakin. Set Design on monipuolista, haastavaa ja erittäin antoisaa luovaa työtä. Keskityn pääasiassa n. 1m kokoisiin setteihin. Toisinaan kuvien taustat ovat kuitenkin vaatineet paljon isompiakin seiniä tai muita rakennelmia rakennettavaksi.

Pidän rekvisitoinnista ja vaikken olisikaan juuri etsimässä tulevaan projektiin sopivaa tuotetta, pidän jatkuvasti silmäni auki etsien epätavallisia asioita ja esineitä vaikkapa kirpputoreilta.

Ideoin myös paljon kuvia itse tekemällä oman moodboardin ja piirtämällä kuvaseteistä muistiinpanot käsin. Teen jokaisesta setistä/sen asettelusta testikuvan ennen setin viemistä kuvaajalle, näin itse kuvaustilanne on suoraviivaista toimintaa. Otan lähtökohdaksi esimerkiksi jonkin värin tai esineen, jonka ympärille alan luoda omaa maailmaansa. Pidän siitä, että voin kokeilla erilaisia materiaaleja, muokata tai kuluttaa niitä. Set Design soveltuu erityisen hyvin pieniin tuotekuviin, koruihin, kukkiin ja erilaisiin pienesineisiin kuten kenkiin.

Tämän kuvan lähtökohtana oli kiinnostava eläin. Halusin luoda sille uuden ja yllättävän ympäristön ja itseään toistavan väriskaalan. Mallina toiminut Aurora-koira oli erittäin mallikelpoinen ja ryhdikäs. Parhaimmillaan saimme 5 kuvaa otettua hänen pysyessään paikoillaan. Itse kuvaus kesti n. 30 minuuttia. Rekvisiitaksi halusin joitain yksinkertaisia elementtejä, jotka eivät vie liikaa koiran huomioita. Hauskat ristipistotaulut löysin kirpputorilta.

Kuvat: Mikael Pettersson

Ylhäältä päin kuvatussa kolmio-kuvassa taustaideana oli Backgammon-peli, josta minulla oli hyvin hatara muistikuva lapsuudesta. En halunnut missään vaiheessa lähteä tarkistamaan miltä peli oikeasti näyttää vaan tehdä siitä oman versioni väreissä jotka valitsin ekomaaleja myyvän Suomen luonnonmaalin värikartasta. Tutustuin vuoden 2021 väreihin ja päädyin keltaiseen sävyyn nimeltään Golden Honey. Sininen maali oli minulla jo entuudestaan, se on itseasiassa sama kuin koirakuvan taustassa. Oli selvää että ”pelinappulan” roolia saa ajaa lautanen ja olinkin aivan hurmiossa kun löysin nämä mustavalkoiset lautaset Habitatista, ne muistuttavat samalla noppaa.

Parhaimmillaan päivässä olemme toteuttaneet 7 erilaista Set Design -kuvaa. Kuvien ideoimiseen ja valmisteluihin kului yhteensä n. 4,5 päivää + kuvauspäivä. Hyvän kuvaajan kanssa kuvien työstäminen on todella palkitsevaa. Tuotekuvien teko vaatii hyvän työskentelytilan, johon mahtuu tilavasti liikkumaan myös valojen kanssa ja mielellään katutasossa jotta suhteellisen ison tavaramäärän roudaus onnistuu kevyesti.

Katso lisää Set Design -työnäytteitä!

Seuraa instagramissa tai facebookissa.

Katariina Kaatrasalo